Próbowałem podnieść do kwadratu ale nie wiem jak opuścić drugi pierwiastek
JanB: Wykaż,że jeżeli 0≤a≤b to √a+b+2√ab − √a+b+2√ab=2√a
22 paź 22:44
Eta:
Popraw treść zadania
bo

−

= 0
22 paź 22:49
JanB: Wykaż że jeśli 0≤a≤b to √a+b+2√ab − √a+b−2√ab=2√a
22 paź 22:53
JanB: Wiem nie zauważyłem
22 paź 22:53
JanB: Mam problem z tym czy po podniesieniu równania stronami do kwadratu drugi pierwiastek
opuszczamy bez zmiany znaku ?
22 paź 22:55
Benny: Szukaj pod pierwiastkiem wzoru skróconego mnożenia.
22 paź 22:55
5-latek: Dlaczego masz problem ?
Przeciez (x−y)2= x2−2xy+y2
22 paź 22:57
JanB: Sprawdziłem ze a+b≥2√ab ale jeżeli opuszczę bez zmiany znaku to nie wychodzi
22 paź 22:58
JanB: chodzi mi o to ze wartość pod drugim pierwiastkiem jest nieujemna.Czy mogę opuścić pierwiastek
bez zmiany znaku ?
22 paź 23:00
Janek191:
(√a + √b)2
22 paź 23:02
Janek191:
( √a − √b)2 = a − 2 √a*b + b
22 paź 23:03
JanB: Tak próbowałem zrobić to wzorami skróconego mnożenia ale nie nie wychodzi
22 paź 23:05
Janek191:
L = √a + √b − I √a − √b I = √a + √b − ( √b − √a) = 2 √a = P
22 paź 23:06
JanB: nadal mam problem, po podniesieniu stronami do kwadratu:
√√a+√b2 −2√(a−b)2+√√a−√b2=4a
Czy mam jakiś błąd?Proszę o pomoc.
22 paź 23:21
JanB: tam pod pierwszym i trzecim pierwiastkiem powiniem być nawias
22 paź 23:22
5-latek: To go w takim razie napisz i wroc do zadania jutro skoro dzisiaj nie potrafisz trzezwo myslec
22 paź 23:48
JanB: Juz wiem o co chodzi ten drugi nawias nie jest potrzebny
23 paź 00:05