matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność i ograniczoność ciągu
znajomy01:
Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu:
1
a) a
n
= cos
n
b) a
n
=
√
n
2
+2n
− n (chodzi mi o sposób i zapis jak to powinno wyglądać)
22 paź 21:53
Janek191:
a)
1
− 1 ≤ cos
≤ 1
n
22 paź 22:44
Janek191:
b) b
n
> 0
n
2
+ 2n − n
2
2n
b
n
=
=
=
√
n
2
+ 2n
+n
√
n
2
+ 2n
+ n
2
=
√
1 +
2
n
+ 1
więc lim b
n
= 1 n→
∞
więc
√
3
− 1 < b
n
< 1 b
n+1
− b
n
> 0 − sprawdź − ciąg ( b
n
) jest rosnący.
22 paź 23:00
ICSP:
a) a
n
jest rosnący.
22 paź 23:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick