Oblicz długości środkowych.
KasiaJestSuper: Długości boków trójkąta ABC wynoszą 8, 12, 14. Oblicz długości środkowych poprowadzonych w tym
trójkącie.
22 paź 21:38
wmboczek: z tw cosinusów
142=82+122−2*8*12*cosα wyznaczamy cosα
x2=82+62−2*8*6*cosα gdzie x jest środkową
i to samo dla kolejnych boków i kątów
22 paź 21:43
22 paź 21:45
5-latek:

m
1− srodkowa laczaca wierzcholek A ze srodkiem boku a
Przez cykliczne przestawienie oblicz pozostale srodkowe
I teraz skoro ta Kasia jest super to mozesz obliczyc dla niej pole tego trojkata
| | 4 | | m1+m2+m3 | |
S= |
| √p'(p'−m1)(p'−m2)(p'−m3) gdzie p'= |
| |
| | 3 | | 2 | |
22 paź 21:53
KasiaJestSuper: Dziękuję za odpowiedzi!
Oczywiście że wyliczę, dla niej wszystko

<3 <3 <3
23 paź 13:46