liczba niewymierna
Radek: Wykazac ,ze liczba a = log2 5 jest niewymierna
22 paź 20:41
5-latek: Dowod nie wprost podobnie ja niewymiernosc liczby √2
22 paź 20:48
Saizou : ewentualnie, możesz pokazać że log25 nie jest liczbą przestępną
22 paź 21:04
piotr: 2a = 5
Zał. a wymierna nieskracalna czyli a = p/q, p,q − naturalne
⇒2p/q = 5 ⇒ 2p = 5q, co jest sprzeczne z zał.: p,q − naturalne
22 paź 21:20
Leszek: a = log2 5 czyli 2a=5
niech a = p/q , p oraz q liczby naturalne
zatem 2p = 5q
kazda potega 5q jest liczba o jednosciach 5 zas potega 2p ma jednosci 2 lub 4 lub 6
lub 8 czyli jest sprzecznosc co koncy dowod
22 paź 21:20