Turniej "każdy z każdym"
nicky: W pewnym turnieju rozgrywanym metodą "każdy z każdym" odbyło się 110 potyczek. Ilu zawodników
brało udział w turnieju, jeśli trzej zawodnicy wycofali się po rozegraniu 5 potyczek?
Proszę o pomoc i wytłumaczenie czynności, które trzeba zrobić.
22 paź 20:34
Janek191:
n*(n −1) = 210 = 3*5*2*7 = 15*14
n = 15
15 + 3 = 18
=========
Na początku było 18 zawodników.
22 paź 20:42
22 paź 20:42
Jack: ok, nie wazne ;x
22 paź 20:44
nicky: Janek191(albo ewentualnie ktoś, kto to rozumie), wytłumacz mi proszę pierwszą linijkę
22 paź 20:51
Janek191:
W I wierszu jest wzór na ilość rozegranych meczy każdy z każdym
Np. n = 3
Drużyny : A,B,C
Mecze
A z B, A z C, B z C czyli trzy mecze
22 paź 20:54
Janek191:
Poprawka − zamiast drużyny powinno być − zawodnicy.
22 paź 20:57
nicky: A czy ten wzór na ilość zawodników da się jakoś wyprowadzić?
22 paź 21:19
Janek191:
Tak
22 paź 22:49
Eta:
Każdy gra z każdym ( nie gra sam ze sobą) i grają bez rewanżu
n(n−1)/2
22 paź 22:51
Mila:
Witaj
Eto, już zdrowa?
22 paź 23:25
5-latek: Milu
Jeszcze nie całkiem ale juz lepiej z
Etą
Dobranoc
23 paź 00:03