Wyznacz przeciwdziedzinę
Arcani: W jaki spósób wyznaczyć przeciwdziedzinę tej funkcji?
y=1/(x2 + 1)
22 paź 20:11
Janek191:
D = ℛ
ZW = ( 0, 1>
22 paź 20:13
Arcani: to wiem, ale mam to robić podstawiając sobie x i rysując wykres czy można to zrobić w jakiś
bardziej wyrafinowany sposób?
22 paź 20:15
Janek191:
f(0) = 1
lim f(x) = 1
x→ −∞
lim f(x) = 1
x→ +∞
f(x) > 0
22 paź 20:15
Jack: Niech m oznacza wartosc funkcji, wtedy
1 = m(x
2+1)
mx
2= 1−m
| | 1−m | |
x2 = |
| <−−zalozenie m ≠ 0 |
| | m | |
x
2 ≥ 0 dla kazdego x ∊ R
(1−m)m ≥ 0
m ∊ <0;1>
uwzgledniajac zalozenie m ≠ 0
m ∊ (0;1> i to jest zbior wartosci
22 paź 20:17
Janek191:
Można jeszcze ewentualnie policzyć pochodną i określić monotoniczność funkcji.
22 paź 20:17
Omikron: | | 1 | |
Możesz rozpatrzeć równanie |
| =k |
| | x2+1 | |
Jeżeli równanie ma rozwiązanie to k należy do ZW funkcji.
Sprawdzamy więc kiedy ma rozwiązania.
Po wymnożeniu przez mianownik
kx
2+k=1
kx
2+k−1=0
1) Przypadek funkcji liniowej dla k=0
Wtedy −1=0
Brak rozwiązań.
2) Dla k≠0
Są rozwiązania jeżeli Δ≥0
−4k(k−1)≥0
k(k−1)≤0
k∊(0,1>
ZW=(0,1>
22 paź 20:19
5-latek: I chyba Janek191 chodzi o to co napisale bo Arcani pytal ostanio o krzywe drugiego stopnia
a to jest na studiach a nie w liceum
22 paź 20:20
Omikron: Spóźniłem się
22 paź 20:20
Janek191:
@ 5 − latek

Zadający zadanie powinien podawać poziom nauczania
22 paź 20:24
Leszek: Wyznacz funkcje odwrotna
| | 1 | |
i teraz wyznacz y , |
| − 1 ≥ 0 |
| | y | |
y*(1−y)≥0 , 0< y ≤ 1
22 paź 20:24
Omikron: Przecież student nie ma zakazu rozwiązywania zadań na poziomie liceum prostszymi metodami niż
ze studiów.
22 paź 20:27
5-latek: Przeciez tego nie neguje .
22 paź 20:30
Janek191:
A skąd wiadomo, ze Arkani ; to student ?
22 paź 20:30
Arcani: Jest to zadanie na pierwszym roku studiów no ale w liceum matematyki rozszerzonej nie miałem,
więc ciężko mi określić czy ten materiał zalicza się do podstawy programowej w liceum, czy to
już materiał ze studiów :v
22 paź 20:33