W równoległoboku stosunek jego wysokości jest równy 5:7 a stosunek miar kątów wewnętrznych
1:2.Oblicz długość boków i wysokość tego równoległoboku wiedząc że jego obwód jest równy
96√3
| 1 | 60o | ||
= | |||
| 2 | 120o |
| h1 | 5 | b | 5 | ||||
= | = | ⇒ 5a = 7 b ⇒ b = | a | ||||
| h2 | 7 | a | 7 |
| 5 | ||
2 a + 2 * | a = 96 √3 | |
| 7 |
| 14 | 10 | ||
a + | a = 96 √3 | ||
| 7 | 7 |
| 24 | 7 | ||
a = 96 √3 / * | |||
| 7 | 24 |
| 5 | ||
b = | * 28 √3 = 20√3 | |
| 7 |
| h1 | √3 | ||
= sin 60o = | |||
| b | 2 |
| √3 | ||
h1 = | *20√3 = 30 | |
| 2 |
| h1 | 5 | ||
= | |||
| h2 | 7 |
Z treści zadania : α+2α=180o ⇒ α=60o i ha= 15x i hb=21x , x>0
Z trójkątów ekierek o kątach 30o,60o, 90o
a= 14√3x i b= 10 √3x
oraz 28+√3x+20√3x= 96√3 ⇒ x=2
to: a= 28√3 , b= 20√3 , ha=30 , hb= 42
Cieszsę sie ze juz jestes zdrowa
Jeszcze jestem w "rozsypce"
ale już powoli wracam do zdrowia