pomocy
kajka:

Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku a. Przekątne sąsiednich ścian bocznych,
wychodzących z jednego wierzchołka, tego prostopadłościanu mają dlugośc 10 i tworzą ramiona
kąta o mierze 30. oblicz:
a)pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną poprowadzoną przez przekątną podstawy i
przeciwległy wierzchołek górnej podstawy
b)oblicz krawędzi tego prostopadłościanu
| √6−√2 | | √6+√2 | |
W obliczeniach przyjmij sin15°=cos75°= |
| , cos15°=sin75°= |
| |
| 4 | | 4 | |
i czy mółyby mi ktoś to rozwiązać bo tego nie rozumiem
22 paź 19:21
Mila:
Twierdzenie cosinusów znasz? Czy jeszcze nie było na lekcjach?
22 paź 20:36
kajka: Znam
22 paź 20:39
kajka:
22 paź 20:39
kajka: Znam
22 paź 20:40
Janek191:
Lepiej tw. kosinusów
22 paź 20:48
Janek191:
I AC I = x
| √3 | |
x2 = 102 + 102 − 2*10*10 *cos 30o = 100 + 100 − 200* |
| = 200 − 100√3 |
| 2 | |
x
2 = 100*( 2 −
√3)
x = 10
√2 − √3
=============
22 paź 20:51
kajka: Dziękuję i jak dalej ?
22 paź 20:59
Janek191:
Teraz oblicz wysokość równoramiennego Δ ACD − tw Pitagorasa
22 paź 21:01
Janek191:
h2 = 102 − ( 5 √2 −√3)2
22 paź 21:02
kajka: Ok
22 paź 21:05
Janek191:
Lub
h | | √6 + √2 | |
| = sin 75o = |
| |
10 | | 4 | |
22 paź 21:07
Janek191:
PΔ ACD = 0,5 x*h
22 paź 21:08
Janek191:
0,5 x | | √6 − √2 | |
| = cos 75o = |
| / *2 |
10 | | 4 | |
x = 5*(
√6 −
√2)
=============
22 paź 21:10