Znajdź wszystkie pary liczb
Kg: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) spełniających równanie 2y2 + x − x2 = 35
Nie wiem jak to przekształcić w jakąś inną postać
22 paź 19:16
yht:
zadanie z "Kiełbasy"
zapisz 2y2 jako y2+y2 i potem wzór na y2−x2 zastosuj
22 paź 19:17
Kg: Tak zadanie z kiełbasy

Dzięki o tym nie pomyślałem, już to widzę
22 paź 19:19
yht:
22 paź 19:19
xd: hmm, jak to dalej zrobic?
22 paź 19:31
PW: Po lewej iloczyn, a po prawej 35 = 5•7. Wiadomo że x i y są liczbami naturalnymi.
22 paź 19:37
jc: Lewa strona jest parzysta, prawa nieparzysta. Brak rozwiązań.
22 paź 19:41
xd: jako osoba slepa nie widze

lewa strona to
(y−x)(y+x) +y
2 + x = 35
gdzie tu iloczyn ?: )
22 paź 19:43
yht:
źle przepisane − oryginał z kiełbasy ma rozwiązania
22 paź 19:43
Omikron: Zad. 20
Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniające równanie 2y2+xy−x2=35
y2+xy+y2−x2=35
y(y+x)+(y−x)(y+x)=35
(x+y)(2y−x)=35
Przypadki:
1) x+y=35 i 2y−x=1
2) x+y=1 i 2y−x=35
3) x+y=5 i 2y−x=7
4) x+y=7 i 2y−x=5
22 paź 19:51