Geometria analityczna. Prostopadłość i równoległość prostych.
layer: Dane są równania dwóch sąsiednich boków równoległoboku 3x−4y−2=0 i 4x−y−7=0
oraz punkt przecięcia jego przekątnych S=(1/2, 3/2) (jedna druga i trzy drugie).
Napisz równania w postaci ogólnej:
A) pozostałych boków równoległoboku
B) przekątnych równoległoboku
C) wysokości równoległoboku przechodzących przez punkt S
Proszę, może mi ktoś pokazać krok po kroku jak to rozwiązać?
Janek191:
3 x − 4y − 2 = 0
y = 4 x − 7
−−−−−−−−−−−
3 x − 4*( 4 x − 7) − 2 = 0
3 x − 16 x + 28 − 2 = 0
− 13 x = − 26
x = 2
y = 4*2 − 7 = 1
A = ( 2, 1)
−−−−−−−
→
AS = [ −1,5; 0,5]
→
AC = 2 *[ −1,5 ; 0,5 ] = [ − 3 , 1 ]
C = (x , y)
→
AC = [ x − 2, y − 1] = [ − 3,1]
więc
x = − 1 y = 2
C = ( − 1, 2)
−−−−−−−−−−−−
y = 0,75 x − 0,5
Prosta do niej równoległa
y = 0,75 x + b
1
2 = 0,75*(−1) + b
1 ⇒ b
1 = 2,75
y = 0,75 x + 2,75
============
y = 4 x − 7
Prosta do niej równoległa
y = 4 x + b
2
2 = 4*(−1) + b
2 ⇒ b
2 = 6
y = 4 x + 6
========
a) Odp. 3 x − 4 y + 11 = 0
4 x − y + 6 = 0
======================