OBLICZ
Zbyszek: OBLICZ
lim 2n√3n2−1 / n2−4
22 paź 18:51
Janek191:
| | 2 n √ 3 n2 − 1 | | 2 √ 3 − 1n2 | |
an = |
| = |
| |
| | n2 − 4 | | 1 − 4n2 | |
więc
| | 2√3 − 0 | |
lim an = |
| = 2√3 |
| | 1 − 0 | |
n→
∞
22 paź 18:56
Zbyszek: a mnożyłeś? to na początku przez całość?
22 paź 19:05
Zbyszek: niewiem jak ci uciekło to n z dwójki i trójki
22 paź 19:06
Janek191:
Licznik i mianownik podzieliłem przez n
2
22 paź 19:49
Zbyszek: a po co
22 paź 19:49
Janek191:
Po to, aby obliczyć granicę
22 paź 19:51
Zbyszek: no i tego nie rozumiem,co to ma do tego ?
22 paź 19:51