wielomian
Zadania Blagam Pomoc: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania

Prosze o jasne i szczegołowe jesli to mozliwe
rozpisanie zadania
Warunki W(0)= 1 i W(−1)=0 spełnia wielomian:
a)W(x)= −x
4−2x
3+x
2−3x+1
b)W(x)= −x
4+2x
3−x
2+3x+2
c)W(x)= −x
4+2x
3−x
2−3x+1
d)W(x)= −x
4−2x
3+x
2−3x+1
10 sty 10:22
_emDżi_: Żeby zrobić to zadanie musisz do każdego równania podstawić za x 0 i potem za x − 1 i porównać
do tych liczby czyli do 1 i 0
czyli bierzesz przykład a
i liczysz w(0)= −04−2*03+02−3*0 +1 = 1
oraz w(−1)= −(−1)4−2*(−1)3+(−1)2−3*(−1) +1= 5 czyli odpada bo
w(0)= 1 ale w(−1) ≠ 0
i sprawdasz dalej kazdy przykłąd tak
10 sty 10:28
Zadania Blagam Pomoc: prosze o pełne rozwiazanie błagam
10 sty 11:43
sssss: Masz podane rozwiazanie, policz sobie sam dalej.
10 sty 11:54