Ciąg arytmetyczny
wojti: W ciągu arytmetycznym oblicz "n"
a1= −4
r= 3
Sn= 732
22 paź 18:32
5-latek: a
n= a
1+(n−1)*r
POdstaw do wzoru i policz
22 paź 18:34
22 paź 18:35
wojti: Ile wynosi An
22 paź 18:37
5-latek: napisalem 18:34
22 paź 18:39
wojti: chyba coś źle robię, bo wychodzi mi tak: −3n= −7 /: (−3)
22 paź 18:45
22 paź 18:48
wojti: czyli ze wzoru an=a1+(n−1)r tego nie obliczę ?
22 paź 18:49
Kamil:
n=24
22 paź 18:50
wojti: mógłby ktoś podać dokładne obliczenie bo nie ogarniam..
22 paź 18:51
5-latek: NO nie obliczysz bo nie wiesz ile wynosi aa natomiast wiesz ile wynosi suma Sn (czyli suma n
wyrazow
22 paź 18:51
Kamil:
n∊N+
(−8+3n−3)*n=2*732
3n
2−11n−2*732=0 Δ = 7 689 ,
√Δ=133 n=...= 24
22 paź 18:53
5-latek: Ale co tutaj jest do ogarniecia
Z tego wylicz n
22 paź 18:55
wojti: W jaki sposób mam obliczyc nz tego?
22 paź 20:16
5-latek: Tak samo jak tutaj np
22 paź 20:18
Muhle: ludzie jak to obliczyć pomocy xd −> (8171,44+/−193,90 − 6898,24 +/− 268,38)2
22 paź 20:19
wojti: czyli ma być −8+3nkwadrat −3 /2 ?
22 paź 20:24
22 paź 20:26
wojti: 3nkwadrat − 11n /:2
tak ma być?
22 paź 20:34
5-latek: tak
22 paź 20:36
wojti: i co dalej mam zrobić? bo przecież 3n2 nie moge odcjąć od 11n
22 paź 20:40
5-latek: Ciżby

Mozesz
22 paź 20:42
wojti: to bedzie −8/:2 = −4
n=−4?
22 paź 20:48
5-latek: Ja mam duzo wolnego czasu (bo jestem na chorobowym )
Zastanow sie czy ty tez masz go az tak duzo zeby marnowac na glupie szczeniackie popisy .
22 paź 20:50
wojti: Chce sie nauczyć więc pytam. Kto pyta nie błądzi podobno. Jakby wiedział to nie marnowałbym
czasu..
22 paź 20:52
wojti: A kolega wyżej napisał, że n= 24 więc nie wiem już jak ma być...
22 paź 20:54
5-latek:
Wiec zacznij sie pilnie uczyc . i nie badz az taki skronny .
.
22 paź 20:54
wojti: Staram się to wszystko nadrobić. Myślałem, że tutaj ktoś mi pomoże. Ale widze, że brak
cierpliwości... najlepiej napisac od razu jak to trzeba zrobić a nie prowadzić długą
dyskusje...
22 paź 20:56
5-latek: Starasz sie teraz pokazac z eto jest moja wina tak ?
Otoz nie . Pokaz gdzie przynajmniej raz zapisales prawidlowo rownanie do rozwiazania ?
Ani razu .tylko gluie zagrywki . I ty chciales sie nauczyc ? Poswiecilem ci i tak duzo czasu .
22 paź 21:16
wojti: No to proszę abyś dał mi przykład jak powinno zapisać się prawidłowo. Najłatwiej to krytykować
22 paź 21:18
wojti: Jakbyś napisał jak to powinno być poprawnie to byś stracił mniej czasu niż wypisywanie głupot i
wszyscy byli by szczęśliwi... Ale nie.. trzeba napisać coś co wgl nie jest związane z temate..
22 paź 21:24