ciag liczbowy
podkarpacie: Ciąg liczbowy (a
n) jest ciągiem arytmetycznym.Wyznacz ten ciąg wiedząc że:
a). iloczyn pierwszego i trzeciego wyrazu wynosi 18 a wyraz o numerze 15 jest równy 24.
b). szósty wyraz jest trzykrotnie większy od sumy pierwszych trzech wyrazów,a wyraz dziesiąty
wynosi 34
| | 9n2−n | |
c). suma n początkowych wyrazów wynosi |
| . Oblicz dziesiąty wyraz ciągu (an) dwoma |
| | 2 | |
sposobami.
Z góry dziękuje.
22 paź 18:24
5-latek: a)
{a1*a3=18
{a15=24
{a1*(a1+2r)= 18
{a1+14r=24
{a12+a1*2r= 18
{a1+14r=24
wyznacz a−1 z 2 rownania i podstaw do 1 q wylicz a1 i r
Potem wzoe na an
22 paź 18:31
22 paź 18:35
podkarpacie: Dzięki ale to mnie nie ratuje bo reszty i tak nie potrafię zrobić ale dzięki.
22 paź 18:47
Adamm: b) a6=(a1+a2+a3)*3
a10=34
a1+5r=9a1+9r
a1+9r=34
układ równań
c) Sn=U{9n2−n}{2)
a10=S10−S9
22 paź 18:55
22 paź 18:55
podkarpacie: Dzięki.
22 paź 20:06