Tożsamość trygonometryczna
cotyniepowiesz98: Udowodnij tożsamość trygonometryczna :
| | 1 | | 1 | | 2cos2x | |
1) |
| − |
| = |
| |
| | 1−cos2x | | 1+cos2x | | sin22x | |
Doprowadzilam lewą stronę do wspólnego mianownika i licznik wyszedł taki jak po prawej, ale z
mianownikiem nie potrafię sobie poradzić
22 paź 18:00
ICSP: zastosuj wzór na różnicę kwadratów a potem jedynkę trygonometryczną.
22 paź 18:01
cotyniepowiesz98: Próbowałam tak robić i nie wychodzi
22 paź 18:02
5-latek: (1−cos2x)(1+cos2x)= 1−cos2(2x)= sin2(2x)
22 paź 18:10
Mila:
| | 1+cos(2x)−1+cos(2x) | | 2cos(2x) | |
L= |
| = |
| = |
| | (1−cos(2x)*(1+cos(2x) | | 1−cos2(2x) | |
22 paź 18:11
5-latek: I zeby uprzedzic nastepne pytania sa rozne postacie jedynki trygonometrycznej
np cos
2α+sin
2α=1
tak samo cos
22x+sin
22x=1
==============================================
22 paź 18:13
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam
22 paź 18:15
22 paź 18:38