Suma czwartych potęg
koot: Oblicz najmniejszą wartość sumy czwartych potęg pierwiastków równania x2−x+m−2=0 z parametrem
m.
Z wzorów Viete'a wyliczyłem wzór na sumę czwartych potęg. I doszedłem do tego, że
f(m)=2m2−12m+17 , ale nie wiem, co zrobić dalej.
22 paź 16:35
5-latek: Ta funkcja f(m) swoja najmniejsza wartoc ma wierzchoku
22 paź 16:37
koot: No taak, i wierzchołek ma współrzędne (3, −1). Tyle tylko, że m=3 nie należy do wyznaczonej
dziedziny (−∞, 9/4), a suma czwartych potęg musi być dodatnia, nie może być równa −1.
22 paź 16:46
5-latek: To w takim razie sprawdz jeszcze raz swoje obliczenia .
22 paź 16:48
===:
Zaczynasz od Δ o czym tu nie piszesz.
Wierzchołek (jego x
w) nie należy do przedziału wyznaczonego przez Δ
Pozostaje Ci więc szukanie wartości najmniejszej ... no właśnie gdzie
22 paź 16:54
koot: Właśnie tego nie wiem, dlatego proszę o pomoc...
22 paź 17:09
22 paź 17:13
koot: A czy w tym wypadku przedziały nie są otwarte?
22 paź 17:17
Mila:
2) f(m)=2m
2−12m+17 jest malejąca w przedziale (−
∞, 3>
| | 9 | | 81 | | 9 | | 1 | |
f( |
| )=2* |
| −12* |
| +17= |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | |
22 paź 17:22
koot: Dziękuję, Mila
22 paź 17:47
Mila:
22 paź 17:59