Obliczanie granicy
aiuszka: Jaka jest granica?
22 paź 16:23
aiuszka: Bo wyszło mi, że nie ma granicy. Ale chcę się upewnić.
22 paź 16:26
5-latek: Jesli chcesz sie upewnic to pokaz obliczenia
jesli ich nie masz to po prostu to napisz a ne kombinuj
22 paź 16:28
aiuszka: Jeśli nie chcesz pisać odpowiedzi to nie pisz. Poczekam na osobę, która faktycznie chciałaby mi
pomóc.
22 paź 16:33
jc: Masz rację, wyrażenie nie ma granicy.
22 paź 17:18
22 paź 17:21
Leszek: Wyrazenie ma granice zarowno lewostronna i prawostronna ,mianowicie
x
2−3x +2 =(x−1)(x−2)
| | x−2 | | 1 | |
Czyli lim |
| = lim |
| =∞ dla 1→1+ |
| | (x−1)(x−2) | | x−1 | |
Orza lim =−
∞ dla x→1
−
22 paź 17:35
5-latek: Dlatego prosilem o obliczenia ale najlepiej jest zaatakowac
22 paź 18:03