funkcja kwadratowa z parametrem
heart: dany jest trojmian kwadratowy f(x)=(2m+9)x
2 +2(2m+3)x−2m+1. Wyznacz wszystkie wartosci
parametru m, dla ktorych trojmian f ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste x
1, x
2 spelniajace
warunek
x
12−x
22=x
14−x
24
{Δ>0
{x
12−x
22=x
14−x
24
Δ policzylem m∊(−
∞,−3,5) u (0 ,+
∞)
x
12−x
22=(x
12−x
22)(x
12+x
22) // x
12−x
22
x
12+x
22=1
(x
1+x
2)
2 −2x
1x
2=1
dobrze

delta mi wyszla 6976
cos mam nie tak zle licze
22 paź 16:01
===:
... po "pierwsze primo" funkcja ma być kwadratowa zatem a≠0
22 paź 16:06
heart: 2m+9≠0
2m≠−9
m≠−4,5
22 paź 16:08
heart: juz wiem co mam zle
22 paź 16:25