:)
Adam: Czy x jest liczbą niewymierną ?
a) x= [ (3+50,5)0,5 − (3 − 50,5)0,5]2
b) x= [( 15√5 2/3 ) + 25−0,25] x [( 15 √52/3) − 25−0,25
22 paź 14:58
===:
(√3+√5−√3−√5)2=dalej sam
22 paź 15:06
Adam: Wychodzi 0, więc źle
22 paź 15:12
===:
3+√5−2√9−5+3−√5=
22 paź 15:15
5-latek: W pamieci wychodzi ze nie bedzie 0
Nawet jak wyszlo by 0 to nalezy udzielic odpowiedzi ze x jest liczba wymierna
TUtaj x jest liczba niewymierna . Wzor skroconego mnozenia (pisz obliczenia
22 paź 15:15
5-latek: Oczywiscie wymierna (a napisalem co innego
22 paź 15:16
Adam: Pierwiastek jest też nałożony na całe wyrażenie √3 + √5 ?
22 paź 15:22
5-latek: 3+50,5= 3+√5
(3+√5)0,5= √3+√5
22 paź 16:14