Podnoszenie do kwadratu, trygonometria
cotyniepowiesz98: Nie wiem podnosić do kwadratu np.takie wyrażenia :
(cos2x)2 = ?
(2cos2x)2 = ?
22 paź 13:50
Jerzy:
A o co Ci chodzi ?
22 paź 13:54
cotyniepowiesz98: Po prostu czasem muszę podnieść do kwadratu np. aby lewą stronę doprowadzić do prawej, i nie
mam pojęcia czy 2, x, itd. podnosi się do kwadratu
22 paź 13:57
Jerzy:
(cos2x)2 = (cos2x−xin2x)2 = cos4x − 2sin2xcos2x + cos2x
22 paź 14:00
Jerzy:
.... = cos4x − 2sin2xcos2x + sin4x
22 paź 14:01
5-latek: Natomiast
(2cos2x)2= (2*cos2x)2=
korzystamy tutaj ze wzoru (a*b)n= an*bn
22 paź 15:24