C++
52: Dziadku Mrozie masz dzisiaj czas ?
22 paź 13:18
Metis: Podepnę się do Ciebie
52
Potrzebuję dobrej książki/ strony (niekoniecznie po polsku) gdzie nauczę się od 0 Python'a
Polecicie mi coś?
22 paź 13:21
52: Podbijam
22 paź 16:32
52: ...
22 paź 19:00
Metis: up
23 paź 12:21
52: Metis jesteśmy zgubieni
23 paź 16:17
Metis:
23 paź 16:19
5-latek: Witajcie

A moze poproscie
jc albo Mariusza .
23 paź 16:19
Jack: nie uczy sie ktos czasem Delphi ?
23 paź 16:30
Saizou :
Jack a czego potrzebujesz ?
23 paź 17:13
Mariusz:
Ja trochę miałem c oraz c++ , ale nie jestem w tym aż taki dobry
jc z tego co pamiętam pisze w pythonie
23 paź 17:17
Dziadek Mróz:
− Witaj książę!
23 paź 18:29
23 paź 18:30
Dziadek Mróz:
GG: 1431298
Jak co to pisać. Obecnie będę bardziej dostępny bo Hugo ma AI
23 paź 18:34
hiko: Dziadek Mróz a znasz jakieś książki warte polecania o tematyce javascript/mysql i php ?
23 paź 22:26
52: AI − Artificial Intelligence ?
23 paź 22:29
Metis: Dzięki
Dziadku
23 paź 23:19
kyrtap: Dziadek
23 paź 23:20
5-latek: Czesc
Metis 
A nie boisz sie miec pytona w domu ?
23 paź 23:21
Metis: Cześć Wszystkim

Python jest spoko

Jak Wam leci ?
23 paź 23:22
kyrtap: załamka ...
23 paź 23:28
Metis: Stało się coś
Patryk
23 paź 23:28
Dziadek Mróz:
class Parent:
pass
class Child1(Parent):
pass
class Child2(Parent):
pass
if __name__ == '__main__':
Parent.x = 1
print(Parent.x, Child1.x, Child2.x)
Child1.x = 2
print(Parent.x, Child1.x, Child2.x)
Child2.x = 3
print(Parent.x, Child1.x, Child2.x)
Parent.x = 4
print(Parent.x, Child1.x, Child2.x)
Jaki będzie wydruk na ekran?
23 paź 23:28
kyrtap: nie ogarniam życia ale to standard
23 paź 23:30
Metis: będzie dobrze
23 paź 23:34
Jack: Dziadku Mrozie,.
Nir masz czegos do delphi?
Bo ciezko idzie nauka bez ksiazek
24 paź 00:33
Metis: Ucz się z angielskich stron, tak jak kiedyś pisał zombi.
Na początku ciężko, ale z każdym dniem łapiesz nowe słówka, a w programowaniu od ang. nie
uciekniesz.
24 paź 00:34
jc: Jack, skąd wziąłeś delphi? Kto tego teraz używa.
Znam takich, co używają, bo nauczyli się 20−30 lat temu i nie chcą
uczyć się innych języków.
24 paź 00:36
Metis: Mnie też dziwi skąd zainteresowanie u Ciebie tym delphi. Sprawdź ile jest ofert pracy
związanych z tym językiem ( na olx 3).
24 paź 00:40
Jack: @jc
To nie ja wzialrm tylko moja uczelnia. Przez 2 semestry mam programowanie w delphi i musze na
przyszly tydzien napisac program o liczbach pierwszych.
Wolalbym c++/pythona no ale nic nie zrobie.
24 paź 08:08
jc: Składnia Pascala. Na pewno kiedyś wydano trochę przystępnych książek.
24 paź 08:41
Mariusz:
Wszystkie liczby z podanego zakresu do tablicy i przesiewasz
Na początek zerujesz wartości tablicy
Bierzesz dwójkę i zmieniasz zawartość elementów tablicy będących wielokrotnościami dwójki
nie zmieniając zawartości drugiego elementu w tablicy
To samo robisz dla trójki i innych liczb
W Pascalu tablica nie musi być indeksowana od zera
ale ciekawe czy jedyną opcją aby mieć dynamiczny przydział pamięci jest użycie listy
(jak lista to tylko na wskaźnikach nie to co jakieś Zelenty wymyślają)
24 paź 08:55
Mariusz:
Sito Eratostenesa wymaga tablicy lub listy ale program do wypisywania liczb pierwszych
można napisać sprawdzając dzielniki każdej liczby
Złożoność takiego algorytmu może być O(n2) jeśli sprawdzałbyś wszystkie dzielniki
lub O(n√n) jeżeli ograniczyłbyś się tylko do pierwiastka
Jako że dzielniki występują parami więc nie warto sprawdzać dzielników większych od pierwiastka
Sprawdzanie dzielników ma taką zaletę że w przeciwieństwie do sita Eratostenesa
złożoność pamięciowa jest stała
24 paź 09:19
Metis: Idź do dziekana i wyraź swoje zażenowanie
24 paź 09:32
Mariusz:
Pascal jest zbliżony do C a słówka kluczowe są po angielsku więc kod jest bardziej czytelny
Do nauki programowania Pascal jest dobry a to że używają główne C to moda
Po drugie to może dlatego C jest taki modny że Dennis Ritchie związał się z Bell Laboratories
gdzie także zajął się unixami a Pascala stworzył nn Niklaus Wirth
24 paź 10:37
52: To Pascala nie uczą dlatego, że w C programuje się mikrokontrolery, a Pascal ma bardzo
niewielkie zastosowanie?
24 paź 15:32