Wartość bezwzględna
Miłosz: Jeśli mam takie proste zadanko z wartością bezwzględna
|2x+4|=4+2x
1) 2x+4=2x+4 lub 2) 2x+4=−2x−4
1) x∊R 2) x=−2
I tu moje pytanie. Teraz powinienem uwzględnić przedziały w których to rozwiązuje? Tzn dla 1)
x≥−2 a dla 2) x<−2 .
Czyli rozwiązaniem było by x∊<−2,∞)
Dobrze myślę? Za każdy razem trzeba to sprawdzać?
22 paź 12:59
piotr: należy zapisać to tak
(x∊R ∧ 2x+4≥0) ∨ ( x=−2 ∧ 2x+4<0) ⇒
22 paź 13:05
Jerzy:
Nie musisz..
Zalozenie: 4 + 2x ≥ 0
i potem:
2x + 4 = 4 + 2x lun 2x + 4 = − 4 − 2x
22 paź 13:12
Miłosz: Miałem na myśli to, że muszę je uwzględnić.
22 paź 13:27
Jerzy:
Pokazałem Ci jak to rozwiazać.
22 paź 13:28
piotr: generalnie należy uwzględnić definicję wartości bezwzględnej
22 paź 13:31
Miłosz: To jeszcze mam pytanie odnośnie nierówności. Mam taki przykład
x|1−x|≤x+x2
x|1−x|≤x(1+x)
|1−x|≤1+x
1−x≤1+x i 1−x≥−1−x
−2x≤0 1>=−1
x≥0 x∊R
I tu powinienem wziąć cześć wspólną czyli x∊<0,∞)?
22 paź 13:45
Jerzy:
A skąd wzięłaś trzecią linijkę ?
22 paź 13:50
Jerzy:
sorry... wziąleś
22 paź 13:51
piotr: (x(1−x)≤x+x2 ∧ 1−x≥0) ∨ (x(x−1)≤x+x2 ∧ 1−x<0)
22 paź 13:52
Miłosz: Wyłączyłem x i podzieliłem obustronnie przez x.
22 paź 13:59
Jerzy:
A jakim prawem podzieliłeś przez x ?
22 paź 14:01
22 paź 14:04
Miłosz: Dobre pytanie :v
22 paź 14:07
Jerzy:
Nie wolno dzilić przez x , bo może być zerem, a ponadto nie znamy jego znaku.
22 paź 14:15
Miłosz: No tak, racja.
22 paź 14:20
PW: To pierwsze zadanie rozwiązujecie w niepotrzebnie skomplikowany sposób.
Równość
|a| = a
oznacza − zgodnie z definicją wartości bezwzględnej − że
a ≥ 0.
U nas jest
|2x+4| = 2x + 4,
co oznacza że
2x + 4 ≥ 0.
Tylko tyle i aż tyle.
Odpowiedź: Rozwiązaniami równania są wszystkie liczby rzeczywiste spełniające nierówność
x ≥ −2.
22 paź 14:41
Miłosz: Dzięki za pomoc
22 paź 14:43