funkcja kwadratowa z parametrem
heart: dla jakich wartosci parametru m jeden z pierwiastkow rownania (1−3m)x
2 + (3m−1)x +4m
2=0 jest
polowa drugiego pierwiastka
to zrobilem to tak
{x
2=2x
1
{x
1+x
2=−1
dobrze
22 paź 12:17
Jerzy:
A gdzie warunki na istnienie dwóch pierwiastków ?
22 paź 12:53
heart: Δ>0
22 paź 13:03
heart: nie wychodzi mi Δ
Δ=9m2−6m+1−16m2(1−3m)=9m2−6m+1−16m2+48m3
Δ=48m3−7m2−6m+1>0
staram sie pogrupować wyrazy, ale nie wiem jak
22 paź 13:14
JeanJacob: Δ=(3m−1)2+16m2(3m−1)=(3m−1)(3m−1+16m2)=
=(3m−1)(16m2+3m−1)
Dalej sam
22 paź 13:27