dowody
aaaa: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej k liczba (k+2)4−k4 jest podzielna przez 16.
(k+2)4−k4=[(k+2)2−k2][(k+2)2+k2]=(4k+4)(2k2+4k+4)=4(k+1)2(k2+2k+2)=8(k+1)(k2+2k+2)
Doszłam do tego momentu i nie mam pojęcia, co dalej zrobić
22 paź 10:14
jc: Jeśli k jest liczbą parzystą, to k2+2k+2 jest liczbą parzystą.
Jeśli k jest liczbą nieparzystą, to k+1 jest liczbą parzystą.
Zatem zawsze (k+1)(k2+2k+2) jest liczbą parzystą.
Liczba parzysta pomnożona przez 8 dzieli się przez 16.
22 paź 10:18
aaaa: Dziękuję
22 paź 10:31