to
Alex: Wyznaczyc wymiary trójkąta prostokątnego o danym polu 2500 m.który ma najkrótszą
przeciwprostokatna. Chyba trzeba użyć wzorów na różne średnie−ale nie mam pomysłu jak to
rozwiązać.proszę o pomoc.
21 paź 23:57
piotr: Pole=a*b/2=2500
przeciwprostokątna:
(Pp)2 = (a2+b2)
kwadrat przeciwprostokątnej
⇒Pp2(a) = a2 + (2*2500/a)2
min{a2+((2 2500)/a)2}=10000 w a=50 p2}
22 paź 00:23
piotr: czyli przeciwprostokątna:
Pp = 100
przyprostokątne:
a = b = 50√2
22 paź 00:28
5-latek : Mozna ze srednich
Pokazane jest to w ksiazce Natanson Proste zadania na maksimum i minimum
22 paź 08:10