wartosc bezwzgledna
olex: proszę o sprawdzenie czy dobrze:
|5−x|+|3x−15|=8
|5−x|+|(−3)(x+5)|=8
|5−x|−3|5−x|=8
−2|5−x|=8
|5−x|=−4 sprzeczne ? prosze o pomoc
21 paź 23:28
ICSP: |(−3)(x−5)| = |−3| |x − 5| = 3 |x − 5| ≠ −3 |x − 5|
21 paź 23:30
Mila:
|5−x|=|x−5|
−−−−−−−−−
|5−x|+|3*(x−5)|=8⇔
|x−5|+3*|x−5|=8
4*|x−5|=8 /:4
|x−5|=2
x−5=2 lub x−5=−2
x=7 lub x=3
Spr.
L=|5−7|+|3*7−15|=|−2|+|6|=2+6=8=P
L=|5−3|+|3*3−15|=2+|−6|=2+6=8
21 paź 23:35
piotr: |x − 5| = |5−x| ⇒
4|x − 5| = 8
|x − 5| = 2
x=3 ∨ x=7
21 paź 23:37