LOGIKA
Werka: Istnieje liczba naturalna n, której kwadrat jest o 2 większy niż ta
liczba".
Czy mogę zaprzeczenie tego zdania napisać tak?
∃n∊N n2≠n+2
21 paź 22:21
PW: Nie.
21 paź 22:23
Werka: ∀n∊N n2≠n+2
a tak?
21 paź 22:24
Werka: proszę o pomoc, nie rozumiem tego
21 paź 22:25
5-latek : ¬ to jest symbol negacji (zaprzeczenia i musisz go uzyc
21 paź 22:26
Werka: ~[n∊N n2=n+2]
21 paź 22:28
Werka: ¬[n∊N n2=n+2]
21 paź 22:29
Werka: ¬[∃n∊N n2≠n+2]
21 paź 22:30
Werka: to ostatnie jest poprawne?
21 paź 22:30
g: Może tak: ¬[∃n∊N: n2=n+2]
21 paź 23:01
Werka: to dobrze jest na pewno?
21 paź 23:03
jc: Rozwiązanie z 22:24 jest poprawne.
21 paź 23:32
Werka: Ktoś mógłby potwierdzić?
22 paź 00:18
Janek191:
∃ n ∊ ℕ n2 = n + 2
Zaprzeczenie
∼ ( ∃ n ∊ ℕ n2 = n + 2)
lub
∀ n ∊ℕ n2 ≠ n + 2
22 paź 07:18