Oblicz pole trójkąta ABC.
cojarobienamatfizie: W trójkącie ABC dwa boki mają długość 3 i 5, a środkowa poprowadzona do 3 boku ma długość 4.
Oblicz pole tego trójkąta.
21 paź 20:56
Ajtek:

Środkowa dzieli Δ na dwa Δ o równych polach.
Wzorek Herona na pole Δ tutaj może być pomocny.
| | 3+4+a | | 3+4 | | 3+a | | 4+a | |
P1=√ |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5+4+a | | 5+4 | | 5+a | | 4+a | |
P2=√ |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P
1=P
2 znajdź a, następnie raz jeszcze wzór Herona, jeśli "a" jest miłe dla oka.
21 paź 21:47
5-latek : Dobry wieczor Ajtku
Srodkowa miala byc do boku 3 poprowadzona .
21 paź 22:00
5-latek : Wroc . Ale chyba jest ze do trzeciego boku
czas spać
21 paź 22:01
Ajtek:
Witaj
małolatek 
.
Też długo nad tym siedziałem, ta 3 mnie zmyliła, jednak z treści wynika, że to trzeci bok.
21 paź 22:03
5-latek : A autor postu chyba w szoku i dalej sie zastanawia ci robi na matfizie
21 paź 22:06
Ajtek:
Z tego co widzę, autora postu nie ma na forum.
Ja również, w klasie maturalnej, dziwiłem się co robię na mat−fiz

. Z naciskiem na matmę

Fizyki dzisiaj nie pamiętam

.
21 paź 22:13
===:
... sprawdź
Ajtek czy dobrze po podstawiałeś do tego Herona i co z tego dostaniesz
21 paź 22:14
Ajtek:
===, ja tylko podałem pomysł. Robiłem to kopiuj wklej, zmieniając dane. Jeśli jest błąd,
popraw proszę. Ja mam na dzisiaj dosyć.
21 paź 22:18
Mila:

Popraw treść zadania,
środkowa nie może byc równa 4
β=180−α
W ΔADC: tw. cosinusów
3
2=a
2+4
2−2*a*4*cosα
(1) 9=a
2+16−8a*cosα
WΔCDB:
5
2=a
2+4
2−2*a*4*cos(180−α)
(2) 25=a
2+16+8a cosα
(1)+(2)⇒
34=2a
2+32
2a
2=2
a
2=1
a=1 nie istnieje taki trójkąt.
|AB|=2
2+3=5
21 paź 22:35
Ajtek:
Mila
21 paź 22:36
Mila:
Witaj

Myślę, autor pomylił dane liczbowe w zadaniu.
21 paź 22:37
Ajtek:
Mila, ja tego nie liczyłem. Zobaczyłem "dane" i pokazałem mój pomysł. Być może w moim
pomyśle wychodzą koszmarki. O tw. cosinusów również myślałem. Sklerotyk zapomniał, że
cos(180−x)=−cosx
21 paź 22:41