liczby zespolone
student: Bardzo prosiłbym Was o pokazanie mi jak rozwiązać następujące zadania:
Zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów spełniających warunek
a) |z−2|=2|z+3i|
Z góry dzięki
21 paź 20:23
5-latek: Jack teraz ma liczby zespolone . powinien pomoc jesli bedzie na forum
21 paź 20:25
Janek191:
a) z = a + b i
z − 2 = ( a −2) + b i
I z − 2I =
√( a −2)2 + b2
2 I z + 3 i I = I 2 z + 6 i I = I 2a + 2b i + 6 i I = I 2 a + ( 6 +2 b) i I =
=
√4 a2 + 36 + 24 b + 4 b2
więc
√ a2 − 4 a + 4 + b2 =
√ 4 a2 + 36 + 24 b + 4 b2
a
2 − 4 a + 4 + b
2 = 4 a
2 + 36 + 24 b + 4 b
2
3 a
2 + 4 a + 32 + + 24 b + 3 b
2 = 0 / : 3
| | 4 | | 32 | |
a2 + |
| a + |
| + 8 b + b2 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | | 96 | |
( a + |
| )2 − |
| + |
| + ( b + 4)2 − 16 = 0 |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 52 | |
( a + |
| )2 + ( b + 4)2 = |
| |
| | 3 | | 9 | |
Jak się nie pomyliłem, to mamy równanie okręgu.
21 paź 20:42
piotr: ((x−2)2 + y2)1/2 = ((y+3)2 + x2)1/2 ⇒ y=1/6 (−4 x−5) prosta
21 paź 20:57
student: Mam pytanie co do przejścia pomiędzy 2 i 3 linijką. Dlaczego podnosząc wyrażenie (a −2) + b i
do kwadratu nie robimy tego tak jak w przypadku liczb rzeczywistych, skoro mnożenie tak
rozpisanych liczb zespolonych wykonuje się tak jak w przypadku wyrażeń algebraicznych z
liczbami rzeczywistymi?
21 paź 21:08
5-latek: z= x+iy
| (x+iy)2−2(x+iy)+1 | |
| <0 |
| (x+iy)2−1 | |
| | x2+2ixy−y2−2x−2iy+1 | |
|
| <0 |
| | x2+2ixy−y2−1 | |
Doszedlem tylko dotad ale juz dalej nie wiem jak
21 paź 21:17
student: Tzn. dzieje się tak dlatego, że obliczamy odległość liczby zespolonej od punktu (0,0), ale
dlaczego korzystając z takiej zależności, że √a2=IaI i wykonując po prostu następujące
działanie: ((a −2) + b i)*((a −2) + b i) nie otrzymujemy poprawnego wyniku dla Iz − 2I?
21 paź 21:19
piotr: | | z−1 | |
5−latek zapis |
| <0 dla z∊Z nie ma sensu |
| | z+1 | |
21 paź 21:32
5-latek : Chociaz teraz tak pomyslaem zeby to b) zrobic tak
1. x−1<0 i x+1>0 lub
2. x−1>0 i x+1<0
21 paź 21:36
5-latek : Piotr ja sie tak za bardzo nie znam jeszcze tak dobrze na tych liczbach
Wiem tylko ze nie mozna ich porownywac w senie ktora mniejsza a ktora wieksza
Wiec bardzoCie proszse o wyjasnienie .
21 paź 21:39
piotr: | | x−1+iy | | x2+y2−1 | |
Re( |
| ) = |
| |
| | x+1+iy | | (x+1)2+y2 | |
21 paź 21:41
5-latek : Juz zapisuje i jutro sobie to przetrawie
dziekuje
21 paź 21:47
piotr: najprościej: liczby zespolone można przedstawić jako punkty na płaszczyźnie, więc trudno mówić,
który punkt jest "większy" czy "mniejszy"
możemy porównywać natomiast ich części rzeczywiste, urojone, moduły, i tzw. argumenty
21 paź 21:48
5-latek : Jeszcze raz dziekuje bo ja sie ucze sam w domu tych liczb
Bede jednak obserwowal ten temat .
21 paź 21:52
piotr: x2+y2−1<0 a więc wnętrze koła (0,0) r=1
21 paź 21:54
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
| (x−1)+iy | | [(x−1)+iy]*[(x+1)−iy] | |
| = |
| = |
| (x+1)+iy | | (x+1)2+y2 | |
| | (x−1)*(x+1)−i*y*(x−1)+i*y*(x+1)+y2 | |
= |
| = |
| | (x+1)2+y2 | |
| | (x2−1)+y2−i(y*(x−1)−y*(x+1)] | |
= |
| |
| | (x+1)2+y2 | |
x
2+y
2−1<0
x
2+y
2<1
21 paź 22:06
PW: Zadanie c)
− to chyba proste. Jest prawdziwe twierdzenie:
Argument iloczynu liczb zespolonych równy jest sumie argumentów.
argz
3 = 3argz
21 paź 22:09
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
21 paź 22:10
5-latek : Dobry wieczor
PW 
Jest takie twierdzenia (przy mnozeniu liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej .
. Tylko jak ktos ma cwiczenia to jemu latwiej
A argument ilorazu liczb zespolonych jest rowny roznicy argumentow .
21 paź 22:14
PW: Uwaga do 22:09. Rozwiązanie nie jest takie banalne jak mogłoby się wydawać.
21 paź 22:34
Bartek: Mila, wydaje mi się, że jest błąd, bo (x2−1)+y2−i(y*(x−1)−y*(x+1)) ≠ x2−1+y2
21 paź 22:49
PW: Bartek, Re.
21 paź 22:53
Bartek: A no tak, jakoś mi to umknęło, wybaczcie
21 paź 22:59
Mila:
21 paź 23:00
student: PW, co masz na myśli mówiąc "rozwiązanie nie jest takie banalne jak mogłoby się wydawać"?
Czy to nie będzie po prostu tak:
0<3argz<π/2
0<argz<π/6
?
21 paź 23:08
PW: A weź liczbę
z = cos121° + isin121°.
argz3 = ...
21 paź 23:10
Jack:
arg(z
n) = n*arg(z) + 2kπ
| | π | |
−2kπ < 3arg(z) < |
| − 2kπ |
| | 2 | |
| −2kπ | | π | | 2kπ | |
| < 3arg(z) < |
| − |
| |
| 3 | | 6 | | 3 | |
gdzie k ∊ ℤ i k podstawiamy tak by argument nalezal <0;2pi)
21 paź 23:27
Jack: jesli cos zle napisalem to mozecie poprawic ;x
21 paź 23:28
piotr: | | π | | 2π | | π | | 2π | | 4π | | π | | 4π | |
c) 0<arg(z)< |
| ∨ |
| <arg(z)< |
| + |
| ∨ |
| <arg(z)< |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | | 3 | |
21 paź 23:31