| dx | ||
Mam problem z następującą całką ... ∫ | , | |
| x2 + 6x + 10 |
| −6 | 4 | |||
Δ = 36 − 40 = −4, p = | = −3, q = | = 1 | ||
| 2 | 4 |
| dx | dt | |||
∫ | = ∫ | = arctgt + C = arctg(x + 3) + C | ||
| (x + 3)2 + 1 | t2 + 1 |
| dx | dx | dt | ||||
∫ | = ∫ | = ∫ | = | |||
| (x2 − 2x +5 | (x − 1)2 + 4 | t2 + 4 |
| 1 | dx | 1 | |||
∫ | = | arc Tg T + C | |||
| 4 | t2 + 4 | 4 |
podstawienie
x − 1 =t
1dx = dt
| dx | dx | 1 | dx | ||||||||||||||
∫ | = ∫ | = | ∫ | = E | |||||||||||||
| x2 − 2x + 5 | (x − 1)2 + 4 | 4 |
|
| 1 | 1 | 1 | ||||
Podstawienie: | x − | = t, | dx = dt, dx = 2dt | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | dt | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
E = | * 2 ∫ | = | arctgt + C = | arctg( | x − | ) + C | ||||||
| 4 | t2 + 1 | 2 | 2 | 2 | 2 |