Wyznacz Dziedzine Funkcji
David: Wyznacz dziedzine Funkcji: 1) y=log(x2+2)
2)y=1+√In(x2−1)
21 paź 19:44
5-latek: 1 x2+2>0
2. x2−1>0 i ln(x2−1) ≥0
21 paź 19:46
Janek191:
1) D = ℛ
21 paź 19:49
David: A jeżeli mam takie przykłady?
1) y=
√1−cosx
2) y=log
4−x(x
2−1)
3) y=log
2x+3(2
x−8)
21 paź 20:09
5-latek: Chyba nieadwno dawales te przyklady na forum
1) to co pod pierwiastkiem ≥0
1−cosx≥0
nr 2 i 3 to zwykle zalozenia co tycza logarytmow (czyli podstawy logarytmu i liczby
logarytmowanej
Nr 4
(jesli to tak mialo byc
to x>0 (bo pierwiastek w mianowniku i cosx ≠0 ze wzgledu na tangens
21 paź 20:18