równanie
Werka: rozwiąż
(x2 − 25)√2−x = 0
21 paź 19:31
5-latek: x2−25=0 lub √2−x= 0
rozwiaz to
21 paź 19:35
Werka: x=5
x=−5
a to z pierwiastkiem?
21 paź 19:40
5-latek: √0= 0 to x= ?
21 paź 19:41
Werka: 2−x=0
x=2
21 paź 19:42
5-latek: Teraz napisz ladna odpowiedz
21 paź 19:43
Werka: x=2
x=5
x=−5
tak?
21 paź 19:49
5-latek: A jakie beda spojniki ?
i ? czy lub ?
czyli x=−5 i x=5 i x=2 ?
czy x=−5 lub x=5 lub x=2?
21 paź 19:52
Werka: lub
21 paź 19:56
5-latek: Na zdrowie i
21 paź 19:57
Mikołaj: dziękuję
21 paź 20:03
Werka: Ja również
21 paź 20:03
Leszek: Dlaczego nie podajecie dziedziny D: x≤2
i dlatego x =5 nie jest rozwiazaniem
21 paź 21:09
5-latek: znowu dzisiaj przeoczenie
21 paź 21:25
5-latek : Tak Werka
Leszek ma racje . Dla x=5 dostaniemy pod pierwiastkiem liczbe ujemna a tak byc nie moze z
definicji pierwiastka .
Popraw wiec rozwiazanie .
22 paź 08:29