liczby
misiak: Wykaż, że kwadrat dowolnej liczby całkowitej dodatniej jest podzielny przez 9 albo przy
dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
21 paź 18:06
Adamm: n=3k+1
(3k+1)2=9k2+6k+1 co daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3
n=3k
(3k)2=9k2 jest podzielne przez 9
n=3k+2
(3k+2)2=9k2+12k+4=3(3k2+4k+1)+1 co daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3
21 paź 18:09
Janek191:
a ∊ ℕ+
a = 3 n lub a = 3n − 1 lub a = 3n − 2
więc
a2 = 9 n2 − podzielna przez 9
lub a2 = 9 n2 − 6 n + 1 = 3*( 3 n2 − 2n) + 1
lub a2 = 9 n2 − 12 n + 4 = 3*( 3 n2 − 4 n + 1) + 1
21 paź 18:13
misiak: Faktycznie

chyba bym się nie domyślił dziękuję bardzo
21 paź 18:22