Logarytmy
Pati18773: Wyznacz wartości a i b jeżeli f(x)=log√2(x+a)+b oraz asymptotą pionową wykresu funkcji f
jest prosta x=2 a miejscem zerowym funkcji f jest x=6
21 paź 17:58
Janek191:
a = − 2
f(x) = log√2 ( x − 2) + b
wiec
f(6) = log√2 ( 6 − 2) + b = 0 ⇒ − b = 4
b = − 4
21 paź 18:04
Adamm: dziedzina x+a>0
czyli dla x=2, 2+a=0, a=−2
log√24+b=0
b=−4
21 paź 18:04
Pati18773: Czemu a=−2
21 paź 18:05
Pati18773: A dobra wiem
21 paź 18:05
Pati18773: Tak robilam i nie wiem czemu mi nie chcialo wyjsc
21 paź 18:06