matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
asdfgh:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x
a−x
x+a
2ax
−
=
b−a
a+b
a
2
−b
2
2a
2
Czy wyjdzie x=
−2a+b
21 paź 17:18
Adamm:
Z: b≠a, b≠−a (x−a)(a+b)−(a−b)(x+a)=2ax 2bx−2a
2
=2ax (a−b)x=−a
2
−a
2
x=
a−b
21 paź 17:21