Proszę o podpowiedź i pomoc, niekoniecznie całe rozwiązanie. Funkcja liniowa,,,
Asia: Podaj dziedzinę funkcji i miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)=3 −−−−> jak mam obliczyć miejsce zerowe, skoro nie ma tu x?!
Podaj dziedzinę: f(x)=x−6 i f(x)=−2x+6
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m2 − m − 6)x+3 jest
malejąca.
Tutaj delta wychodzi mi na minusie, więc jakie będą te wartości?
3. Wyznacz wzór funkcji liniowej, jeśli:
a)wykres funkcji f przechodzi przez punkty P(−2,1) i Q(4,6). − Co to jest to Q i gdzie te
punkty wpakować?
21 paź 17:03
Adamm: a) przyrównaj funkcję do zera i pomyśl dla jakich x będzie zachodzić równanie
2. funkcja liniowa jest malejąca gdy współczynnik przy x jest ujemny
m2−m−6<0
3. Q to jest literka, tutaj jest oznaczeniem punktu
weź sobie y=ax+b, podstaw punkty, (x to pierwsza współrzędna, y to druga)
będziesz miała układ równań
21 paź 17:13
Omikron: W drugim delta jest dodatnia
21 paź 17:13
5-latek: Najlepiej wpakuj je do walizki i daj sobie z tym spokoj
21 paź 17:39