korzystając ze wzoru de moivre obliczyć
myk: Zadanie na dziś: korzystając ze wzoru de moivre obliczyć:
a) (−12+i√32)6;
b) (5√2−i5√2)15;
c) (2i−√12)9;
d) (√3−i)20;
Policzyłem a) ale czy jest dobrze nie wiem: |z|=1, argz=23π,
no i dalej pod wzór: 16(cos6*23π + isin6*23π) = (cos4π + isin4π) = ?
Co dalej, skoro 4π to 2 obroty?
21 paź 16:25
Jack:
4pi mozesz zapisac jako 2*2pi + 0
czyli badasz kąt 0 stopni.
21 paź 16:27
myk: badając dla 0 stopni będzie
16(1+0)i=i?
21 paź 16:30
Jack:
21 paź 16:32
Adamm: 16(1+0*i)=1
21 paź 16:36
myk: dzięki!

zrobię kolejne to się odezwę
21 paź 16:37
myk: w b) moduł może być 0?
21 paź 17:17
Adamm: nie
21 paź 17:18
myk: więc jak go mogę obliczyć, skoro wychodzi?

|z|=((
5√2)
2−(
5√2)
2)) = 2
5 − 2
5
21 paź 17:28
Adamm: nie umiesz liczyć modułów
|z|=√5√22+5√22
21 paź 17:33
Adamm: moduł wynosi zero jedynie dla zera
21 paź 17:35
Jack: w pierwszym rownia sie 1 oczywiscie, zle spojrzalem , pardon.
21 paź 17:38
myk: c) |z|=4, argz=53π
no i pod wzór: 49(cos4*53π + isin4*53)= 49(cos203π + isin203π;
203π = 6π + 23π
=49(−12 + √32)i = 49(−1+√32
21 paź 17:38
myk: co do b) to po prostu tam jest "+" a nie "−" tak?
21 paź 17:40
Adamm: co do c) argument jest źle, oraz mnożysz kąt razy potęgę czyli 9, a nie tak jak ty to zrobiłeś
w b) nie tylko − jest źle, całe przejście do 0, chociaż wynik ostatecznie powinien być 0
21 paź 17:44
myk: eh... a się cieszyłem, ze to złapałem
21 paź 17:46
myk: argz w c) teraz (chyba) widzę, powinno być 5/6π?
21 paź 17:54
myk: no i oczywiście, potęga powinna być...
21 paź 17:56
Adamm: tak
21 paź 17:56
myk: a w b) moduł 8 wyjdzie?
21 paź 17:58
Adamm: 27/10
21 paź 18:00
myk: eh znów odwrotnie... dzięki!
21 paź 18:01
Jack:
|z| = √[Re (z)]2 + [Im (z)]2
zatem b)
|z| = √ (5√2)2 + (− 5√2)2 = √ (5√2)2 + (5√2)2 = √2(5√2)2 =
= √2 * √5√22 = 21/2 * (22/5)1/2 = 21/2 * 22/10 = 27/10
21 paź 18:02
5-latek: Witaj
jack 
A nie zajmujesz sie swoim zadaniem z prawdopodobienstwa ?
21 paź 18:04
Jack: Witaj Krzysiu

przerasta mnie ,
nie wiem , dla mnie 50 przypadkow to za duzo
21 paź 18:20
5-latek: Moze pozniej [PW]] cos wymysli albo
Mila 
Bo
Eta chyba jest chora .
21 paź 18:22
myk: Dziękuję za pomoc! Super, że można na was liczyć!
21 paź 18:27
5-latek: Kłaniamy sie i do usług

W przykladzie c to najlepiej napisz tak (−
√12+2i)
9 bo faktycznie mozna sie pomylic liczac
rutynowo .
21 paź 18:35
myk: właśnie tak zrobiłem

tylko szkoda, że po czasie bo ryżu narobiłem
21 paź 18:38