dzielniki
zen: Największy wspólny dzielnik dwóch liczb całkowitych dodatnich jest równy 9. Jedna z tych
liczb jest o 15
%
większa od drugiej. Wyznacz najmniejszą wspólną wielokrotność tych liczb.
21 paź 14:59
5-latek: Dla dowolnych liczb naturalnycy ai b zachodzi rownosc
a*b= NWD(a,b) * NWW(a,b)
21 paź 15:09
g:
b = 1,15*a
b = a + k*9
100*(a+9*k) = 115*a
900*k=15*a
a = 60*k
b = 69*k
k = 1, a = 60, b = 69
a = 3*20, b = 3*23
NWW(60,69) = 3*30*23
21 paź 15:13
zen: spoko dzięki
21 paź 15:45
5-latek: Czyli mam rozumiec ze tak samo ci wyszlo tylko chciales sprawdzic wynik ?
21 paź 16:13
zen: nie inaczej mi wyszło XD
21 paź 17:35
zen: wyszło mi chyba 207 i 180
21 paź 17:36
zen: bo ani 60 ani 69 nie jest podzielne przez 9
21 paź 17:36
zen: znaczy te liczby to 207 i 180 a NWW(180,207)=4140
21 paź 17:41
5-latek: Zrobil dla k=1
Ty sprawdz dla k=2
k=3
21 paź 17:47
g: no tak! w trakcie rozwiązywania zapomniałem że te liczby muszą się dzielić przez 9.
21 paź 22:13