Porównując liczby rzeczywiste i urojone obu stron znaleźć rozwiązania
zio: Cześć. Mam za zadanie "Porównując liczby rzeczywiste i urojone obu stron równań znaleźć ich
rozwiązania:
a) z(sprzężone)=(2−i)z;
b) z2+4=0;
c) (1+3i)z+(2−5i)z(sprzężone)=2i−3;
Zadania mam rozwiązane aczkolwiek chciałbym, żeby ktoś spojrzał i powiedział, czy jest dobrze:
a) same wyniki: x=0, y=0;
b) Δ=−16, √Δ=4i, Z1=2i, Z2=−2i
c) doprowadziłem do równania (3x−8y)+(−y−2x)i=−3+2i⇔ 3x−8y=−3 ⋀ −y−2x=2
wyszło mi dalej x=−1319 a y=−1219 − dobrze?
21 paź 14:30
5-latek: Na wszystkie nurtujace cie watpliwosci odpowie przeciez (nawet szybciej niz tutaj ktokolwiek)
Wolfram
21 paź 14:55
zio: w C już sam znalazłem błąd, wyjdzie x=(−1) a y=0
21 paź 14:55
5-latek: Δ=−16 to √Δ= ±4i
21 paź 14:59
5-latek: Zadanie nr 2 prosciej
z2−(4i2)=0 ⇒(z+2i)(z−2i)= 0 ⇒z+2i=0 lub z−2i=0
21 paź 15:03
zio: zgadza się, dziękuję!
21 paź 15:24