Potego
Gh: Rozwiąż
−2+2x+1=240−5x
21 paź 11:12
Janek191:
2
x = t > 0
itd.
21 paź 11:19
Jerzy:
Dobre jest też założenie: t > 0
21 paź 11:21
Jerzy:
A...jest
21 paź 11:21
Leszek: W tym zadaniu chyba jest blad ?
poniewaz otrzymujemy rownanie dla zmiennej t =2x
t6−t5=239 i t>0
21 paź 12:06
Leszek: Jedynym rozwiazaniem jest
t5 =2n
wowczas
2n+1−2n=239
Czyli 2n=239
zatem n=39
25x=239
x=7,8
21 paź 13:55
Gh: czyl jaki jest wynik?
21 paź 14:30
Adamm: Leszek skoro t5=2n to t6=26n/5
21 paź 16:03
Leszek: OK
Masz racje Adamm
21 paź 20:43