równanie pod podwójnym znakiem pierwiastka
ania: Bardzo proszę o pomoc, jak rozwiązać takie równanie:
a) √x−1+ √x+2 =3
Podnosząc dwukrotnie do kwadratu wychodzą wyniki x=7 i x=14, w odpowiedziach jest jednak tylko
x=7 jak założyć dziedzinę aby 14 wyrzucić, czy może te zadania robi się w inny sposób
21 paź 10:38
Janek191:
Założenia i podnieś obustronnie do potęgi 2.
21 paź 10:39
Janek191:
Liczba 14 nie spełnia tego równania.
21 paź 10:42
jc: Możesz przekształca równoważnie równanie pamiętając o założeniach (uciążliwa metoda).
Możesz pisać implikacje (tak zrobiłaś), ale na koniec musisz sprawdzić, które x faktycznie
spełnia równanie (metoda działa, jak zbiór wyników jest do opanowania).
Sprawdzasz 7 i 14, pozostaje 7 i się cieszysz, że masz rozwiązanie.
21 paź 10:45
ania: jeżeli wstawiam 14 to widzę, że nie spełnia, ale jakie napisać założenie przed rozwiązaniem,
jak założyć dziedzinę aby wykluczyć od razu 14?
21 paź 11:10
jc: Nie zobaczysz od razu, że 14 nie jest rozwiązaniem (zakładam, że nie popełniłaś błędów
rachunkowych). Dlaczego chciałabyś od razu wiedzieć?
W równaniach, w których trzeba coś zakładać, a po drodze pojawiają się nowe założenia,
wybieramy drugą metodę (implikacje, na koniec sprawdzenie), zwaną metodą analizy
starożytnych.
−−−−−−
√x−1+√x+2=3 ⇔
x−1+√x+2 = 9 ⇔
√x+2 = 10−x ⇔
x+2 = x2−20x+100 i x≤10 ⇔
x2 −21x+98=0 i x ≤ 10 ⇔
(x=7 lub x= 14) i x ≤ 10 ⇔
x = 7
Metoda analizy starożytnych
√x−1+√x+2=3 ⇒
x−1+√x+2 = 9 ⇒
√x+2 = 10−x ⇒
x+2 = x2−20x+100 ⇒
x2 −21x+98=0 ⇒
x=7 lub x= 14
Sprawdzamy, zostaje 7.
W tym zadaniu chyba jednak pierwsza metoda jest prostsza.
Na ogół lepsza jest druga metoda.
21 paź 11:28
Leszek: Takie rownania mozna rozwiazywac przez podstawienie pomocniczej zmiennej
X+2=t2
t≥0 i x≥−2
x=t2−2
Czyli √t2 +t −3 =3
t2+t −12 =0
t1 =−4 nie nalezy do dziedziny dla t
t2 =3
√x+2=3,⇒ x= 7
21 paź 12:00
ania: x=7 tak?
21 paź 14:31
5-latek: Dobre
21 paź 14:46