Rownanoia rozniczowee liniowe
dipsi: Równania różniczkowe liniowe
Mam prośbę, przosze mi wytlumaczc, jak uzywamczynnika calkujacego
| | −1 | | 1 | |
exp ∫p(t) dt=exp ∫ ( |
| dt= |
| |
| | t | | t | |
Skąd to się bierze? Nie mam zielonego pohecia, pomoże ktoś
21 paź 10:32
dipsi: ?
22 paź 11:11
jc: To się pewnie bierze z równania różniczkowego, którego nie znamy, bo nie napisałeś.
22 paź 11:22
22 paź 11:31
dipsi: To ze z równania to ja wiem, bo znam wzór. Tylko chodź mi o to jak liczą exp∫
22 paź 11:32
jc: Jak obie strony równania podzielisz przez t, po lewej stronie zobaczysz pochodną.
y' /t − y/t2 = (y/t)'
Mamy więc równanie teraz równanie łatwe do rozwiązania
(y/t)' = cos t, y/t = = sin t + C, y = t(sin t + C)
Przez czynnik całkujący 1/t mnożymy obie strony, aby lewa strona stała się pochodną.
22 paź 11:46