PIERWIASTKI WIELOMIANU I ICH KROTNOŚĆ
beti19: wyznacz pierwiastki podanych wielomianów i ustal ich krotnośc:
(x=4)5(x2−16)(x2+1) =
x3−2x2 −4x +8 =
21 paź 07:16
Janek191:
W(x) =x3 − 2 x2 − 4 x + 8 = x2*( x − 2) − 4*( x − 2) = (x −2)*( x2 − 4) =
= ( x −2)*(x −2)*(x + 2)
x = 2 dwukrotny
x = − 2 jednokrotny
21 paź 07:39
Janek191:
W(x) = ( x + 4)5*( x2 − 16)*(x2 + 1) = ( x +4)5*( x − 4)*(x + 4)*(x2 + 1) =
= ( x + 4)6*(x − 4)*(x2 + 1)
x = − 5 sześciokrotny
x = 4 jednokrotny
21 paź 07:42
5-latek: Pewnie zaczne popierac minister Zalewska w tym co chce zrobic
21 paź 10:19