Ciąg ograniczony
znajomy01: Jak się sprawdza czy ciąg jest ograniczony z góry, z dołu i w ogóle?
| | nn | |
Pokaże ktoś na przykładzie: an = |
| ? Z góry dzięki. |
| | n! | |
21 paź 00:22
5-latek: a
1= 1
a
4= 10,66
czyli widzisz ze jest ograniczony z dolu przez liczbe 1 i mniejsza od niej a gory ograniczonu
nie jest
21 paź 01:01
5-latek: Chociaz chyba tez nalezaloby udowdnic indukcyjnie ze n
n≥n!
Ale to juz potrafia studenci
21 paź 01:06
Janek191:
Ciąg (an) nie jest ograniczony od góry, bo
lim an = +∞
n→∞
21 paź 10:45
5-latek: Witaj

Juz widze .
21 paź 10:52
jc: A dlaczego lim an = +∞ ?
21 paź 10:53