xxx
x: Jak przypisać zmiennej wartości elementu tablicy?
np. mamy zmienną int kot;
chcemy, żeby zmienna kot miała wartość umieszczoną w tab[2][3], czyli 4 dajmy na to.
21 paź 00:07
znajomy01: typelementówtablicy nazwatablicy [ ilość wierszy ][ ilość kolumn ];
//Przykład:
int tab [ 10 ][ 10 ];
tab [ 2 ][ 3 ] = 4;
kot = tab [ 2 ][ 3 ];
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
// zmiennej typu int możesz przypisać tylko elementy z tablicy typu int
21 paź 00:32
Dziadek Mróz:
@znajomy01:
zmiennej typu int możesz przypisać tylko elementy z tablicy typu int
A wielkie G na kiju. Kompilator zrobi rzutowanie zmiennej tab[2][3] na typ zmiennej kot:
kot = tab[2][3]; // w domysle: kot = (int)tab[2][3];
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
char tab[10][10];
tab[2][3] = 'a';
int kot = tab[2][3];
printf("kot: %d\n", kot); → int('a') = 97 → kot: 97
21 paź 18:42
znajomy01: @Dziadek Mróz, owszem rzutowanie się wykona, ale w granicach rozsądku...
Autor chyba nie miał na myśli, aby wyświetlać kody ASCII
21 paź 20:29