Wyznacz zbiór wartości funkcji
Asia: Wyznacz zbiór wartości funkcji oraz naszkicój jej wykres. f(x)= 3|x−2|
Szanowni użytkownicy forum! O co w tym chodzi? Proszę o rozwiązanie.
20 paź 22:39
piotr: 0≤|x−2|<+∞ ⇒ 1≤3|x−2| <+∞
20 paź 22:42
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
20 paź 22:44
Mila:

"Naszkicuj" (uje się nie kreskuje , tak dawniej uczono]]
Pokażę jak naszkicować:
1)
y=3x ( najlepiej tylko dla x≥0) następnie symetria względem OY ⇒
2)
y=3|x| przesunięcie o wektor [2,0]⇒
3)
f(x)=3|x−2|
widzisz, że y≥1
4) Zw
f=<1,
∞>
20 paź 23:14