Rozwiązać nierówność trygonometryczną
Asia: Rozwiązać nierówność trygonometryczną : sin4x+4sin3xcosx≥0
Siemka . Pomóżcie z pracą domową na jutro

Z góry wielkie dzięki.
20 paź 22:36
Adamm: 2sin2xcos2x+4sin3xcosx=4sinxcosx(cos2x−sin2x)+4(3sinx−4sin3x)cosx=
=4sinxcos3x−4sin3xcosx+12sinxcosx−16sin3xcosx=
=sinxcosx(4cos2x−20sin2x+12)=sinxcosx(24cos2x−8)≥0
może spróbuj analizować znaki trzech wyrazów, innych pomysłów na razie nie mam
20 paź 22:48
piotr: 4 sin(x) cos(x) (3 cos(2 x)+1) ≥ 0
20 paź 22:52
piotr: wyraz 3cos(2 x)+1 ma "brzydkie" miejsca zerowe
20 paź 22:54
piotr:
20 paź 22:58
Leszek: Nalezy zauwazyc ,ze
2sin 3x*cos x = sin 4x + cos2x
Po podstawieniu do nierownosci
sin 4x + 2(sin 4x + cos2x)≥0
3sin 4x + 2cos 2x≥0
6sin 2x cos 2x + 2 cos 2x≥0
i.t.d prosze
20 paź 23:01
Mila:
| | A+B | | A−B | |
sinA+sinB=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
W takim razie:
2sin3x*cosx przedstawimy w postaci sumy sinusów
A+B=6x
A−B=2x
2A=8x
A=4x i B=2x
sin4x+2*(sin4x+sin2x)≥0
sin4x+2sin4x+2sin2x≥0
3sin4x+2sin2x≥0
Próbuj dalej sama.
20 paź 23:02