Pomocy
ja ;D: Dana jest fukncja f określnona wzorem f(x)=3−x. Wykres fukncji g jest symetryczny do wykresu
fukncji f względem osi OX .
zatem:
jak zapiszemy fukncje g?
9 sty 23:45
jo:
g(x) = −3−x
9 sty 23:51
ja ;D: Dlaczego?
9 sty 23:56
Anna:
Dlatego, że wykres symetryczny względem osi x zmienia znak wartości funkcji na przeciwny, więc
należy przed danym wzorem funkcji postawić znak −.
9 sty 23:58
dede:
Dlatego ,że:
jeżeli dana jest :y=f( x) to g(x) = −f(x) −−− to wykresy są sym. względem osi OX
zatem: f(x) = 3−x to g(x) = −3−x
10 sty 00:01