gee
julka: sprawdzi ktos wynik?
dany jest graniastoslup prawidłowy trójkatny wszystkie krawedzie maja jednakową długosc a=8
mam wyliczyc sinus kąta nachylenia przekatnej sciany bocznej do sąsiedniej sciany bocznej
graniastoslupa
chodzi o ten kąt?
http://imgur.com/a/qGjqZ
20 paź 21:40
Mila:
1) Kąt dobrze zaznaczony.
2) Nie znasz definicji sinusa kąta ostrego w Δprostokątnym.
| | 4√3 | | √3 | | √6 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | 8√2 | | 2√2 | | 4 | |
|sinα|≤1 a według Twoich obliczeń jest większy od jedynki.
20 paź 21:46
julka: a tak pomyłka, dzieki
20 paź 21:53
Mila:
20 paź 22:08