Oblicz granicę ciągu
tyska:D: Witam potrzebuję pilnie rozwiązania tej granicy , niesttey nie mogę sb z nia poradzic ,
stosuję tutaj wzór na liczbe "e" ale chyba coś nie do końca wychodzi tak jak powinno
| | n2 +2 | |
lim |
| i to wszystko poniesione do n2 |
| | 2n2 +1 | |
n→
∞
20 paź 21:32
tyska:D: | | 3 | |
przykład z Krysickiego Włodarskiego wynik to e do potęgi |
| |
| | 2 | |
20 paź 21:37
Adamm: | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
=( |
| + |
| )n2=( |
| )n2(1+ |
| )n2 |
| | 2 | | 2(2n2+1) | | 2 | | 2n2+1 | |
powinno wyjść 0
20 paź 21:37
jc:
| n2+2 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| |
| 2n2+1 | | 2 | | 2 | | 2n2+1 | |
Ciąg malejący zbieżny do 1/2, a więc od pewnego miejsca wyrazy są mniejsze od 2/3.
Po podniesieniu do potęgi n
2 uzyskamy ciąg zbieżny do zera.
20 paź 21:38
tyska:D: czyli rozumiem że w odp. jest błąd ?
20 paź 22:02
Mila:
Może źle przepisałeś przykład?
20 paź 22:29
Janek191:
z.2.70
21 paź 11:11
21 paź 11:16
21 paź 11:16